Czas na zdrowie

Projekcja filmów

Dnia 26.05.17 odbył się długo planowany przez drużynę Festyn Zdrowia. Każda klasa w szkole miała określone zadanie do wykonania; po pierwsze mieli przygotować stanowisko ze zdrową żywnością (pozyskaną od lokalnych gospodarstw np. swoich sąsiadów) jak najlepiej potrafili (najbardziej kolorowe, z ciekawym hasłem, z ciekawą kompozycją potraw) według opracowanego przez prowadzących porządku; po drugie każdy miał za zadanie wytypować dwie osoby, które były liderami produktów przygotowanych przez zespół (potrafiły zaprezentować skład, kaloryczność, wpływ danego posiłku na organizm człowieka, czyli jednym słowem byli specjalistami w tej dziedzinie, a zarazem dobrymi producentami reklamy swojego produktu). W menu znalazły się: szaszłyki, koktajle, pizze owocowe i warzywne, sałatki owocowe, wafle smarowane naturalnym miodem z pasieki, kanapki zdrowe i kolorowe, batoniki musli, ciasta marchewkowe i szpinakowe, dietetyczne babeczki, muffiny owsiane, ciasteczka zbożowe oraz chrupki przekładane jogurtem naturalnym. Wszystkim towarzyszyły hasła prozdrowotne poprawiające humor odwiedzającym. Dodatkowo przy współpracy i pomocy Pani Dyrektor udało się pozyskać środki na ekologiczne i całkowicie biodegradowalne naczynia jednorazowe z otrębów pszennych. Pamiętajmy, że plastik powstaje z ropy, która tworzyła się miliony lat, a której wydobycie, transport i przerób wiąże się ze znacznymi zanieczyszczeniami środowiska, w którym żyjemy. Powstałe z niej produkty pozostaną w środowisku jako śmieć jeszcze przez tysiące lat! Natomiast zboże rośnie zaledwie parę miesięcy, nie wymaga dalekiego transportu, produkcja talerzyków następuje "przy okazji" innej wytwórczości, a już po około trzech miesiącach mogą one wrócić do naszej matki - ziemi, jako bardzo potrzebny kompost lub idealny nawóz - na to zwróciliśmy również szczególną uwagę odwiedzających.

Oprócz degustacji przygotowanej przez naszych uczniów odwiedzili nas także producenci ekologiczni: Pan Dariusz Cylupa - miody z Pasieki pod lipami, Państwo ze sklepu Eko Natka oraz zdrowe produkty (kiszone) wystawił nasz nauczyciel informatyki. Atrakcją festynu była rywalizacja na żywo/warsztat, ugotuj coś z niczego. Młodzież przebrana za kucharzy "pichciła" zakąski dla gości.

Filmik z festynu zdrowia